Etappe 11 twee dagen met excursies rond Cusco

Geplaatst op

Wat kan je allemaal doen hier in Cusco? Nou we kunnen natuurlijk de stad doorlopen en alle mooie bezienswaardigheden hier zien. Maar we kunnen natuurlijk ook gewoon 1,5 dag in een bus gaan zitten en de omgeving verkennen. Dus wat doen wij? Natuurlijk het laatste want dat vinden we namelijk leuk om te doen. 😉

Dag 1 is de verkenning van de heilige vallei

We hadden gehoopt dat we de markt in Pisaq konden bekijken want daar wouden we immers naar toe gaan. Maar in plaats daarvan ging de toer eerst naar de ruïnes van Pisaq een oude Inca samenleving waarvan we deze dag nog vele zouden zien.Onze gids was een jonge jongen die  kon praten als Emiel Ratelband die aan de babbelbox vast geplakt zat. Het ging zogenaamd ook allemaal in het Engels maar helaas voor ons was dit niet het geval. Elke uitleg had op zijn minst 25 zinnen in het Spaans nodig en toen kwam er misschien 2,5 Engelse zin om het uit te leggen. Maar goed we probeerde ons er niet te veel aan te storen want immers gaat het niet om de gids maar om wat we zien. Na een half uur door deze vervallen stad te hebben gelopen kregen we een dikke plensbui op ons hoofd. Ja het regenseizoen is begonnen en dat merken we 😉 .

Hoe dan ook de ruïnes waren best indrukwekkend en dat belooft wat voor overmorgen wanneer we bij Machu Picchu lopen. Na deze eerste stop gingen we dan toch eindelijk naar Pisaq toe en Bianca was verheugd om te horen dat we de markt op konden gaan. Helaas dit bleek de nicht van de gids te zijn die ging uitleggen hoe ze sieraden maakte. Niet interessant en zonde van alle tijd! We konden wel geteld 5 minuten over de markt lopen voordat we de bus weer in moesten naar de volgende stop.

Dit was Urubamba waar de gehele groep aan tafel ging voor de lunch die Bianca en ik maar even hebben overgeslagen. Onze lunch bestond uit een zak chips en wat fris en dat vonden wij wel voldoende. Na deze verplichte stop duurde een uur en na het uur gingen we op weg naar stop nr 3 Ollantaytambo.

Ollantayambo is een oude nog bestaande Inca stad die nog echt bewoond wordt en waar een enorme ruïne staat die tot bovenaan de berg reikt. We hebben de uitdaging aangegaan en zijn net als alle andere toeristen naar boven gelopen, wat een best eind was maar niet ondoenbaar.

Hierna begon de zon onder te gaan maar we hadden nog een stop te gaan namelijk een oude kerk bekijken en even langs een andere nicht van de gids die wat wou gaan uitleggen over hoe het kleuren van wol werkt. Al met al ook best interessant maar echt boeiend is het allemaal niet. Je vergeet het namelijk net zo snel weer als dat je het hoort.

Dag 2 een korte toer naar Maras en Moray

Na onze ervaring met de gids van gisteren hadden we eigenlijk geen zin in nog een toer met deze maatschappij maar we hadden al betaald en dus stapten we de bus maar weer in. Ditmaal hadden we een rustigere gids en chauffeur en zou de dag ook korter zijn. Dus enigszins hoopvol gestemd hobbelen we met de rest van de toeristen over de weg naar Moray.

Dit zijn agrarische velden die de grond ingaan in cirkels, althans dat is de theorie. Hier hebben we een aantal leuke foto’s genomen en laten nemen door de gids. Al met al was deze plek zeker de moeite voor ons waard. Het gaf een ander beeld van de Inca’s maar wel een beeld wat je helder moet hebben als je verder gaan kijken naar deze cultuur.

De tweede en laatste stop was een heuse zoutmijn die nog in gebruik was. En nee dit keer geen rare fratsen van diep in de berg lopen en rare claustrofobische ruimten ingaan om daar naar de mijnwerkers te kijken en met ze te praten. Ditmaal moesten we van een afstand toekijken hoe er gewerkt werd. Maar de immensheid was volstrekt genoeg om een goede indruk te krijgen naar de omstandigheden.

Hierna was het tijd om rond 5 uur Cusco zelf in te gaan.

We hebben hier nog een paar huiselijke souvenirs gekocht en een taartje gegeten. Voordat we nog even lekker verder hebben gewinkeld door een permanente markt met alle levensmiddelen en textiel leveranciers door elkaar heen. De onthoofde kippen lagen keurig op een rij naast een tasjeshandelaar. Erg tegenstrijdig maar wel de realiteit hier. We kijken er ondertussen al niet meer van op.

Na nog wat gegeten te hebben en een beetje extra geld te hebben gewisseld is het nu tijd om dit bericht te typen alvorens ik ga slapen want de wekker gaat weer super vroeg. Morgen om 6 uur vertrekt onze taxi naar het station voor een 4 uur durende treinreis richting Machu Picchu. Dus ik zeg voor nu slaap lekker 🙂 .

4 reacties op “Etappe 11 twee dagen met excursies rond Cusco&rdquo

 1. Ziet er weer allemaal geweldig uit. Wat een magnifieke monumenten van een oude beschaving!
  Op naar misschien wel de mooiste. Veel Plezier en doe voorzichtig.

 2. Zal ik jullie nog een paar weken der bij geven ,heb nog genoeg vrije dagen voor jullie.mooi dat alles goed is verlopen.tot gauw.

 3. hallo beste mensen wat een geweldige reis hebben jullie gehad met plezier lees je de reis

  en wat een mooie foto,s daar kunnen jullie een heel mooi fotoboeken van maken want aan 1 heb je niet genoeg haaa

  zeg geniet lekker na groetjes van ons allebei

 4. Erg leuk om jullie belevenissen te lezen,en geweldig mooie foto’s !

  Hier kun je met plezier op terug kijken 🙂

  groetjes van ons !

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *