Banff dag 1

Geplaatst op

Vanmorgen zijn we na een laat ontbijt/lunch van ieders 3 american pancakes en yoghurt met fruit op pad gegaan naar Banff. We zijn maar niet meer naar Moraine Lake geweest, omdat het toch wel weer veel tijd zou gaan kosten en we hadden het meer gisteren al vluchtig gezien. We besloten de Bowvalley Parkway te nemen naar onze volgende bestemming Banff, in plaats van de gewone snelweg, omdat je hier volgens tripadviser meer kans op wild spotten had.

De route was wel mooi, maar wild hebben we helaas niet gezien. Tot nu toe hebben we enkel gisteren een hertje gezien en natuurlijk de eekhoorns en de chipmunks, maar nog geen bijzonder wild zoals de Moose of de beer of de wolf.

Johnston Canyon

Naast diverse uitzichtpunten op de route zijn we ook gestopt bij de Johnston Canyon waar we een wandelingetje hebben gemaakt naar de Lower Falls. Het was er echter wel vrij druk en we moesten dan ook serieus eenmaal bij de Lower Falls in de rij staan om bij een grotje de waterval te kunnen bekijken van dichtbij. Een wachtrij in de natuur :-). Vreemde gewaarwording. Na een wachttijd van 20 minuten wat met gemak langer dan de wandeling was waren wij ‘aan de beurt’.

Je kon door een klein grotje waarna je voor de waterval uitkomt, maar dat brengt uiteraard ook een hoop gespetter van de waterval met zich mee, dus na een snelle blik en wat plaatjes te hebben geschoten zijn we de droogte maar weer op gaan zoeken.

De upper falls hebben we maar overgeslagen want dat zou nog weer ca. een uur extra kosten en we wilden toch wel graag naar Banff om in te checken en een tijdslot af te spreken voor onze reeds in Jasper gekochte gondeltocht in Banff.

Banff Gondola

Vanaf Canada Day (Canadese feestdag op 1 juli) is het erg druk in het park en er werd dan ook aangeraden zo snel mogelijk een tijdslot te bespreken, maar dat kan alleen vanaf diverse kantoren in Banff anders loop je het risico dat je niet meer gebruik kunt maken van je kaartje en ze doen niet aan refunds. Een bijzondere manier van boeken. In Whistler ging het toch een stuk simpeler: je koopt een kaartje en je gaat naar boven op dat moment na hooguit 10 minuutjes wachten.

We gaan dus naar Banff en eenmaal aangekomen reserveren we voor 16:50 uur. We moeten 10 minuutjes eerder aanwezig zijn wordt ons verteld, maar dat lukt makkelijk en er is parkeergelegenheid genoeg zegt de baliemedewerkster bij het kantoor. We zoeken ons hotel, checken in en gaan gelijk op pad om ons tijdslot te halen. Na een beetje haasten komen we aan bij de gondola (kabelbaan) en wat blijkt: ze zijn flink aan het verbouwen en de halve parkeerplaats is parkeerterrein voor de bouwvakkers. De paar parkeerplaatsen die overblijven zijn bomvol en er rijden vele auto’s rond op zoek naar een plekje. Langs de weg staan ze ook al dubbel geparkeerd. Net wanneer we het gevoel hebben dat we ons tijdslot niet gaan redden zien we 1 plekje en snel pikken we die in. We komen net op tijd bij de kabelbaan en het tijdslot betekend dat je exact op dat tijdstip wordt toegelaten aan de rij (wij dachten dat je dan in kon stappen, maar dat valt tegen. Als je te laat kwam mag je de rij niet meer in). Na ruim 20 minuten wachten mogen we een (mini)gondeltje in (je moet niet claustrofobisch zijn). En met ons worden er 2 mensen bij ingepropt. Met zijn 4en gondelen we naar boven en het uitzicht is slechts over vele boomtoppen.

We zitten bij een ouder echtpaar in en wisselen wat tips uit. Wij vertellen dat we nog geen wild hebben gezien en vragen of we hier bij de gondel beren zouden kunnen zien en dan met name grizzly’s (zij hebben namelijk een jaarpas op de gondel, omdat ze in de buurt wonen). Ze geven aan dat je bij de gondel waarschijnlijk geen beren kunt spotten omdat ze ze daar actief wegjagen en vervolgens vertellen ze dat ze toevallig vanmorgen onderweg wel een beer hadden gezien. Ze waren gestopt bij een toilethokje langs de weg en gingen naar het toilet. Toen ze het hokje weer uit kwamen stond er opeens een beer tegenover hun veels te dicht bij het hokje en keek hun aan. Ze schrokken en zijn snel de auto ingeschoten die gelukkig vlakbij stond en toen konden ze pas opgelucht ademhalen en genieten van het dichtbij bekijken van de beer.

We komen boven en wensen elkaar een prettige dag verder en wij besluiten naar het weerstation te gaan lopen voor het mooiste uitzicht. Onderweg slaan we nog even af bij een uitzichtpunt over de boomtoppen en de bergen waar Maico nog even langere tijd een foto wil maken van het uitzicht. Hier horen en zien we nog een Pica tussen de rotsblokken, een erg schattig knaagdiertje. Terwijl we wachten op het uitzichtsbankje op de sluitertijd van Maico’s foto komen er twee Belgische vrouwen langslopen die verbaast in het vlaams tegen elkaar zeggen: “allee, daar stond toch net een bordje uitzichtpunt!? Ik begrijp d’r niks van” en ze lopen weer terug naar boven. Verbaast kijken wij elkaar aan… HOE kun je dit uitzichtpunt missen 🙂 .Wij zitten op een bankje voor een fantastisch en overduidelijk uitzichtpunt. Er staat een statief met fototoestel gericht op het gigantisch brede uitzicht. Maar zij verwachten waarschijnlijk een balkonnetje of iets dergelijks. Hun zoektocht naar het uitzichtpunt zonder te weten dat wij ze kunnen verstaan doet ons toch een beetje lachen om onze zuiderburen.

Daarna gaan we naar het weerstation waar vandaan je inderdaad een goed en mooi uitzicht over de stad Banff hebt. Ook zien we erg in de verte nog wat Big horn sheep, niet heel duidelijk maar ze zijn er wel. Wanneer we de kabelbaan terug naar beneden willen nemen staat er nog steeds een belachelijk gigantische rij om naar beneden te gaan. We sluiten aan in de gigantisch lange rij en van het stilstaan buiten krijg je het koud en zere voeten.

Gelukkig hebben wij ons nog fatsoenlijk gekleed, want de mensen in korte jurkjes en shorts hebben inmiddels flinke kippenvel en staan te beven in de wind. We zien nog wel een groepje berggeiten met kleintjes de heuvel oplopen, maar voor de rest is de wachtrij enkel vervelend staan en wachten. Na een schandalig lang uur in de rij in de kou te hebben gestaan zijn ook wij er goed klaar mee. De kindjes in de rij zijn inmiddels aan het huilen en ook de oudere mensen zijn het staan zat, eigenlijk iedereen in de rij is het wel zat. Gelukkig gaan we in een volgepropt liftje met 4 personen op weg naar beneden. De fotograaf wil nog snel een foto maken die je dan beneden voor 25 dollar kan kopen. De foto’s zijn schandalig slecht van kwaliteit en alsof je een foto wilt met 2 wildvreemde mensen in je gondel (in ons geval 2 mannen uit India) en die dan leuk thuis aan de muur wilt hangen en dan ook nog met 4 verkleumde en verwaaide niet al te vrolijke gezichten 🙂 . Wij vermoeden dat de foto verkoop tegen zal vallen.

Eenmaal beneden is het inmiddels al 8 uur geweest en gaan we Banff centrum maar weer in op zoek naar een eetgelegenheid of afhaal gelegenheid. We wandelen wat door de gezellige hoofdstraat met winkeltjes en restaurantjes en komen nog langs een kerstwinkeltje waar Bianca nog even wat wil snuffelen. We besluiten de beste pizza in town te bestellen en mee te nemen naar ons hotel, waar we om 10 uur dan eindelijk aan ons avondeten zitten.

Dat is onze eerste indruk van Banff, morgen nog een tweede dagje Banff voordat we naar onze laatste overnachting vertrekken in Calgary vanwaar we onze vlucht terug naar huis moeten nemen alweer 🙁 . Hopelijk treffen we het morgen beter met wild spotten, want voor nu hebben we het gevoel dat de dieren op vakantie zijn naar Jasper ofzo. Misschien vinden ze het hier wel te druk in Banff momenteel 🙂 . We gaan ze morgen nog eens proberen te zoeken.

De dag in een video vastgelegd

Eén antwoord op “Banff dag 1”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *