Amalfi kust deel 2, Napels en Pompei

Geplaatst op

Zaterdag 15 – augustus, we tuffen vandaag naar Vesuvius en Pompeï beide op 1 dag, kan dat? Ja dat kan!

De dag begint vroeg om 9:00 komen we aan bij de tweede parkeerplaats waarvandaan we met een busje naar de eerste parkeerplek toe rijden. Dit kost ons pp 2,- per retour ritje, het bleek niet nodig want er waren nog parkeerplekken boven maar het was ook niet erg om zo naar boven te gaan.

Eenmaal boven kwamen we precies op tijd op ons tijdslot aan bij de ingang. We vervolgen onze wandeling naar de top en worden vriendelijk tegen gehouden om deel te nemen aan de gidstoer welke inbegrepen was in de ticketprijs. De gidsen spreken niet echt duidelijk Engels, waardoor het gemompel iets is wat we aan ons voorbij laten gaan.

We lopen dan ook voor de groep uit naar boven toe tot op zo’n 1100 meter hoogte en kijken een onbewolkte krater in. Heel onwerkelijk om te bedenken dat daar zo’n lava massa uit kan komen die een hele stad kan verwoesten. Een mooi aanzicht wat je ook doet beseffen hoe makkelijk het allemaal kan verdwijnen als dat ding in eens boem zou doen.

Pompëi

Na 2 uur boven te zijn geweest nemen we de bus terug naar onze auto om door te rijden naar de verwoeste stad Pompeï zelf. Bianca heeft de stad nog nooit gezien en bij mij komen de hitte herinneringen weer boven, die bewuste dag zo’n 25 jaar geleden? God wat is het warm in deze stenen stad, gelukkig hadden we een paraplu mee wat voor 1 van ons de hitte een beetje kon doen bedwingen.

Ondanks de hitte is de stad natuurlijk wel iets wat je gezien moet hebben, al die huizen/paleizen die verwoest zijn en ook weer opgegraven, het geeft een luguber aanblik. Ook de afgietsels van mensen boezemen ontzag in. We dachten hier 2 uur nodig te hebben om alleen deel 7&8 te zien de delen die de moeite waard zijn.

Maar ondertussen hebben we onszelf er toch nog een uur of 5 vermaakt waardoor we nagenoeg de gehele stad en alle wijken hebben doorlopen. Toch fascinerend.

Afsluitend rijden we nog een halfuur zuidelijker dan Salerno om daar een uurtje of 2 op het strand te liggen en te genieten van de zonsondergang.

Napels

Zondag 16 – augustus, de dag dat we Napels aandeden en daar ook redelijk snel weg zijn gegaan. Onze eerste stop was de catacomben vanuit het Bazijntijnse rijk en daarvoor en daarna. Een uur lang door de graf en aanbid plaatsen van mensen die eeuwen geleden hebben geleefd. We hadden bedacht om deze toer om 12:00 te doen zodat we in iedergeval 1 uur op het heetst van de dag onder de grond zaten. Heel slim dachten we.

Hier na hebben we geprobeerd om naar de Duomo te gaan maar dit deel van de stad is niet toegankelijk voor auto’s anders dan die van bewoners waardoor we maar zo goed en zo kwaad als dat ging door de nauwe straatjes zijn gaan rijden om een beeld te krijgen van hoe de mensen hier leven.

Daarna parkeren we de auto bij de Castle Nuovo om dat deel van de stad te voet verder te verkennen. En na kennis gemaakt te hebben met Gallerij Umberto en Castel Del Ovo waren we 21 euro armer voor het parkeren (3 uurtjes). De stad heeft ons niet heel erg gepakt en ik denk dat we dan ook niet nog eens terug gaan.

Gallerij Umberto

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *