Vervolg route Johannesburg naar Lower Sabie (Kruger)
De camping van de eerste nacht daar was verder niets op aan te merken. Doordat het donker was toen we aankwamen en we gelijk zijn gaan slapen, zagen we pas de volgende dag een eerste blik op de camping in daglicht. De wekker ging vroeg en we zagen een meertje met een prachtige dauwmist in de ochtend zonnestralen. Helaas hebben we geen foto ervan gemaakt, waar we nu nog spijt van hebben het was echt een prachtig gezicht. Erg fraai, maar geen Berg en Dal in Kruger NP waar we nu al hadden moeten zijn.
De ervaring in het park begint
Na een frisse douche tussen de bidsprinkhanen en een lekker ontbijtje in het zonnetje naast de camper gingen we vol frisse moed op pad. Nieuwe dag, nieuwe kansen.
Achter elkaar aan reden we via de snelweg en een scenic route richting Kruger in ca. 3 uur tijd. Vlak voor de gate zijn we nog even rondom Nelspruit gestopt om te tanken en de laatste boodschappen bij de Spar te doen. Daarna zijn we via de Malelane Gate Kruger in gereden. Na ons geregistreerd te hebben kon onze eerste safari beginnen. Achter elkaar aan reden we het park door via Skukuza naar Lower Sabie via de hoofdweg want alle dirt-roads hier onderin Kruger bleken te zijn afgesloten vanwege het slechte weer en veel regen van de afgelopen dagen (er was zojuist een tropische Cycloon geweest).
Beste score
We hadden gelijk een goede score qua wildlife spotten, wat een dieren zagen we op de korte route die we vandaag namen, het leek niet op te houden, prachtig!
We zagen o.a. Olifanten, Witte Neushoorns, Zebra’s, Antilopen, Nyala’s, Bavianen, Nijlpaarden, Schildpadden, Giraffen, Buffels, Blauwe vogels waarvan we de naam niet kennen, Gieren en Wrattenzwijnen.
Route zondag 19-02-2017 in Kruger:
Van Malelane gate via de h3 en later de h1-1 richting Skukuza om daar de h4-1 naar Lower Sabie te nemen. Deze laatste weg gaat oer de Skuzuza Lower Sabie road.
Van Lower Sabie naar Balule (Kruger)
Maandag 20-02-2017 Vandaag vertrokken we van Lower Sabie naar Balule. Al snel kwamen we een Hyena op de weg tegen. De route was over een mooie wijdse vlakte en over de vlakte zagen we niet overdreven honderden olifanten in diverse groepen verdeeld over de vlakte verspreid. Erg indrukwekkend om te zien.
Het landschap op zich was al indrukwekkend zover als je kon kijken over de vlakte, maar met al die kuddes olifanten erop was het helemaal indrukwekkend. Het was niet te tellen hoeveel olifanten je kon zien en telkens als je een nieuwe richting in keek of je verrekijker pakte en in de verte keek zag je telkens weer nóg meer nieuwe kuddes. Hoe langer je keek hoe meer je er ontdekte op deze vlakte. Het was niet te tellen.
Al snel kwamen we bij een kudde die dichter langs de weg aan het eten was en 2 grote mannetjes olifanten (bullen) uit deze kudde stonden wisselend op de weg en dan weer net iets in de berm. Diverse auto’s vormden een file, want niemand durfde er langs te rijden. De bullen waren een beetje een machtsstrijd aan het voeren om het stukje gras/struiken langs de weg en waren soms even gewoon aan het eten ieders op een eigen stukje, maar zodra de ene iets te ver richting de andere olifant kwam begon wat geruzie met elkaar en het markeren met urine van de betreffende plek waar het om ging. Ze probeerden elkaar te laten zien wie de baas was.
Hierdoor waren de olifanten niet helemaal relaxed en als een auto probeerde er langs te komen draaide de olifant op de weg zich om met wijde oren richting de auto en bewoog wat onrustig heen en weer op zijn poten. De meeste auto’s zagen daarom maar af van het passeren van de olifant die midden op straat stond. Wanneer 1 auto de gok waagt draait te olifant dan ook dreigend en geschrokken om en moppert nog de auto nog wat na. De andere auto’s besluiten nu niet langs de opgefokte olifant te gaan.
Niet veel later zien we pap ook aankomen rijden bij de file. De olifant is inmiddels wat meer de berm in gegaan, en naar enige tijd aankijken en steeds verder naar voren te manoeuvreren staat pap voor aan de file. Na daar even te kijken wat de olifant gaat doen die hem in de gaten heeft gehouden terwijl hij naar voren kwam, besluit pap erlangs te gaan. Ook nu schrikt de olifant en moppert pap wat na. Daarna draait ie zich om en loopt wat dreigender op de dan eerstvolgende auto af, maar draait zich weer om de andere kant op wanneer er een open safari wagen met ranger en toeristen aankomt rijden.
De olifanten bekijkt alles even en loopt dan dreigend op de safari auto af, welke toch maar besluit wat naar achter te rijden zodra de olifant bij de voorbumber staat. Hij kijkt ze nog wat na en gaat dan weer terug naar “zijn stukje berm”. Niet veel later gaat hij nog wat verder de berm in en na een half uur stilstaan besluit iedereen zijn kans te grijpen en er snel langs te rijden.
Enige tijd later treffen we pap weer aan bij het Nkumbe uitzichtpunt. Dit is een uitzichtpunt op grote hoogte over de zojuist gereden vlakte. Was het zicht beneden over de vlakte al indrukwekkend, dat was het vanaf het uitzichtpunt nog meer. Wat een immense vlakte, wat een uitzicht van het platform waar je op eigen risico even uit de auto kunt stappen om het uitzicht nog meer in je op te nemen!
Na even samen met pap van het uitzicht te hebben genoten splitsen we weer op en zijn wij verder gereden naar de Orpen dam.
Leeuwen en nog eens leeuwen
Via Satara en de Old main road zijn we via Ngotso weir road in de richting van Olifants (campsite) gereden om vervolgens af te slaan bij de afslag naar Balule. Op deze route hadden we nog het geluk om 16 leeuwen te zien!!!! Een grote groep van in elk geval 10 leeuwen hebben we geteld op de zandbank, met veel jongen die stoeiden aan het water en op de zandbank. Super!! En daarna verder op nog een groep van 6 leeuwen!
Verder zagen we vandaag Bavianen, Antilopen, Nijlpaarden, Krokodillen, Giraffen, Wrattenzwijnen, Waterbokken, Mongoos, een struisvogel, Wildebeast (gnoe’s), Zebra’s, Buffels, Blauwe vogel en Nyala’s. Wat een mooie score voor vandaag!
Balule de camping
Om 18:00 kwamen we uiteindelijk aan op de kleine camping van Balule zonder stroom. Vanaf de gate kunnen we de hele camping al overzien en zien we zowel de familie Siemonsma als pap nog niet staan, terwijl die toch echt meestal eerder op de campings aankwamen tot nu toe.
Toen we ze onderweg tegenkwamen reden ze ook voor ons dus zij zouden er al eerder dan ons moeten zijn. We begonnen te twijfelen en belden zowel pap als Ed meerdere malen om te kijken of we niet toch naar Olifants hadden moeten gaan. We krijgen of voicemail óf de verbinding komt niet tot stand.
Ondertussen geven de 2 vrouwen bij de gate aan dat we ons eerst hadden moeten registreren bij Olifants (Balule is namelijk een zeer kleine camping zonder receptie en zonder stroom) maar dat dat nu niet meer kan omdat om half 7 de gate dicht gaat en we heen en weer naar Olifants incl. registreren bij de receptie niet meer zullen redden. Uiteindelijk belt pap toch terug en na wat paniekerig heen en weer gebel naar elkaar waarbij de verbinding niet tot stand kwam of verbrak gaven de 2 vrouwen bij de gate aan dat we voor deze keer morgenvroeg alsnog mogen registreren na ons vertrek uit Balule als we dan nog even langs Olifants willen rijden.
Pap bleek ondertussen nog in Olifants te zijn en ging ondertussen nog even daar langs de receptie waar bleek dat er geen probleem was en het papierwerk op raadselachtige wijze al in orde was dus hij had geregeld dat we helemaal niet alsnog langs Olifants hoefden te gaan, helemaal mooi. Uiteindelijk kwam het dus alsnog goed en zo’n 20 minuten nadat wij de camper hadden geparkeerd op de bijna verlaten campsite arriveerden ook de familie Siemonsma en niet veel later kwam ook pap zich bij ons aansluiten net op tijd voor half 7 wanneer het hek sloot.
De Big Five is gespot
Roos, Ed, Caelan en Ennis vertellen enthousiast over hoe ze de big five nu al mooi gespot hadden: ze hadden het geluk om naast 20 leeuwen!!!! ook nog eens een luipaard te zien in een boom met prooi!! (de kers op de taart!). Wat een geluk en wat een belevenis!
Vlak nadat iedereen zijn camper goed had staan wordt het gelijk donker en we moeten een plan maken voor het eten, want er is geen stroom en ook geen restaurant op deze campsite.
We moesten dus koken en BBQ’en en samen maakten we een complete maaltijd: Salade met sla, komkommer, tomaat en slasaus met vegetarische pasta bereid in de camper en worstjes van de BBQ. Het bleek er wel te stikken van de insecten waaronder enorme krekels dus al snel zat er ook een grote krekel in de kom met salade maar deze sprong er ook weer snel uit, echt kamperen, wat extra proteïnen 🙂 .
Met onze hoofdlampjes op genoten we gezellig buiten in het donker van ons eigen bereidde maaltijd en hebben we best nog lang gezellig zitten natafelen met een biertje en roseetje ondanks de diverse torretjes, spinnetjes, motvlinders, enorme krekels en zelfs een schorpioen waar vooral de jongens en Bianca af en toe van griezelden, maar toch zijn ook zij er dapper tussen blijven zitten en sloten we de geweldige dag samen gezellig af. Wat een mooie dag was dit weer en tevreden vielen we snel in slaap om morgen weer vroeg op pad te gaan in de hoop op weer een mooie safari.
Route Kruger maandag 20-02-2017:
Van Lower Sabie via H10 langs Nkumbe uitzichtpunt, daarna de S32 naar de Orpen dam. Over de hoofdweg via Satara (H1-3) naar de afslag S90 (the old main road). Daarna doorgereden naar de S89 Ngotso weir road tot de hoofdweg en richting Olifants gereden waar we de afslag S91 naar Balule hebben genomen.
[supsystic-gallery id=3 position=center]