Jasper – dag 2

Geplaatst op

5  juli zijn we aan onze 2e dag begonnen in het fantastisch mooie Jasper. We begonnen met een rit naar Maligne Lake waar we een boottocht van 1,5 uur zouden doen. Onderweg komen we de grote borden tegen waarop staat: “WARNING! All bears are dangerous. Stay in your vehicle when you encounter a bear!” (waarschuwing, alle beren zijn gevaarlijk, blijf in je auto als je beren tegen komt). En niet veel later zien we diverse auto’s langs de kant staan, dus daar moet wat te zien zijn. Een beer? Nee vast niet, want iedereen staat buiten de auto op de vluchtstrook tot aan de graslijn.

Maar als we dichterbij komen zien we toch een beer. Mensen duwen bijna hun camera’s in zijn neusgat (uiteraard een beetje overdreven, maar de afstand van 200 meter die wordt gezien als veilig is hier toch zeker met 196 meter overschreden. Wij maken de foto’s vanuit de auto en verbazen ons over de andere toeristen. Vanuit de auto adviseren ze zelfs 3 buslengtes verschil te houden omdat het voor de dieren beter is en voor jezelf (of je auto veiliger). Maar daar kunnen wij ons ook allang niet meer aan houden omdat niemand dat doet en op 3 buslengtes afstand zie je dus niets meer omdat je dan een tig tal auto’s voor je krijgt die hem toch er recht voor zetten. Als iedereen zich netjes aan de afstand zou houden zou iedereen het prima kunnen zien en foto’s kunnen maken zonder andere toeristen erop, maar helaas volgt niemand die regel op en moet je dus ongewild mee doen als je tenminste nog wat wild wilt zien.

Zelfs als je de eerste bent die wat heeft gespot en dus netjes de afstand houdt, sluiten andere mensen zich al snel bij je aan (want ze zien dat je ergens naar kijkt) en zetten dan brutaal de auto’s voor jouw zicht, ook al zien ze je grote fototoestel uit de auto steken, ze denken gewoon “ga jij maar mooi een foto van mijn tankdop maken, maar ik parkeer mijn auto tegen de beer aan zodat ik het in mijn eentje goed kan zien”. Beetje jammer dat je daarom zelf gedwongen wordt in dat gedrag mee te moeten gaan om nog wat te kunnen zien.

Na de beer rijden we door en worden we getrakteerd op een kudde vrouwelijke Mooses (niet met het indrukwekkende gewei dus, maar nog steeds indrukwekkend grote hert-achtigen).

Daarna komen we aan bij Maligne Lake en vertrekken we voor onze 1,5 uur durende cruise over het azuurblauwe meer wat uitzichten biedt op diverse gletsjers in de bergen. Bij Spirit Island, een (schier)eilandje in het meer waarvan het pittoreske plaatje met de bergen op de achtergrond op vele Canada brochures voorkomt, kunnen we 20 minuten genieten van het uitzicht en het maken van enkele foto’s voor we dezelfde route terugvaren.

Na de cruise rijden we via de Maligne road langs de prachtige uitzichtpunten, we zien o.a. prachtige meren, bergpieken en ondanks dat het geen herfst is mooie gekleurde bomen in groen, rood en geel.

Maligne road

Niet veel later zien we een groep mensen langs de weg staan en een kleine afgrond in kijken, we proberen vanuit de auto te zien waar men naar kijkt, maar dat is onmogelijk, naast de vele auto’s staat er een mensen massa aan de rand. We kunnen dus alleen uitstappen als we willen zien waar ze naar kijken. We stappen uit en zien een moederbeer met niet ver daar vandaan 2 kleintjes met elkaar rollebollen. Zo schattig, maar toch ook gevaarlijk (moederbeer).

Helaas dachten we dat we het gefilmd hadden en een paar goede ingezoomde shots te hebben van de kleine stoeiende beertjes waarbij we op het schermpje van de videocamera de gezichtjes zagen en de tandjes van het ene beertje zien happen in het oortje van beertje nummer 2, maar helaas na ruim 10  minuten “filmen” komen we erachter dat hij niet aan het recorden is! In de opwelling vergeten op de knop te drukken of door het vele aanstoten van mensen waarbij de camera steeds bijna uit je handen valt per ongeluk op de uit-knop gedrukt…. Balen! Maar goed we hebben het zelf wel gezien dus nou ja het is niet anders. Na enige tijd te hebben genoten van het schouwspel vervolgen we de weg naar Medicine Lake, een meer met een prachtig uitzicht. Inmiddels was het al half 5 en gaan we snel naar Maligne Canyon waar we het wandelpad tot brug 4 nemen voor een paar leuke uitzichten over de canyon.

Edith Cavell berg route

Daarna besloten we nog de gister op onze route over het hoofd geziene Edith Cavell berg route te nemen. Daar kun je met de auto vrij hoog komen en dan via een korte wandeling naar een pond in de bergen waar het smeltwater van de besneeuwde toppen en gletsjers in uit komt. We rijden een weg vol bochten naar boven en ineens om een bocht zien we een beer op de weg voor de auto voor ons. De beer is niet van plan uit de wijken voor de auto en hij wandelt heerlijk rustig op de middenstreep verder de weg naar boven met onze 2 auto’s hem volgend.

Wanneer hij vlak voor de volgende bocht besluit op de andere weghelft te gaan lopen zien we om de hoek een auto verschijnen de berg af die hard de rem moet in trappen met achter hem een aantal auto’s die ook de noodstop moeten maken zonder de beer überhaupt te kunnen zien. Het gaat net goed en een file botsing wordt vermeden.

De beer boeit het allemaal helemaal niets en sjokt rustig verder de berm in een heuveltje op. We besluiten verder te rijden en gaan dus de bocht om en daar hebben we toch nog weer zicht op de beer tussen de bomen op het heuveltje in de berm dat we besluiten nog even een fotootje te schieten voor we verder gaan, net wanneer Maico zijn telelens uit het raam op hem richt komt er een tegenligger aan die denkt: oh leuk een beer en zet de auto precies voor Maico’s telelens.

Lichtelijk geïrriteerd zet Maico de auto een stukje naar voren om dan maar van verder weg een foto te maken, maar dan kijkt de beer ons aan en wandelt recht op onze auto af naar Maico’s open autoraam. Met de hand al op de knop (niet dat dat automatische raam sneller dicht is dan die beer zijn hoofd of klauw door het raam kan steken) zien we hoe de beer zijn route wijzigt als hij bij de auto is en sjokt hij direct voor onze motorkap de weg over. We zien hem boven de motorkap uitsteken en rustig de helling naast ons af lopen. De man die net zijn auto voor ons zette baalt dat de beer nu uit zijn zicht is en rent de beer met zijn camera achterna met slecht 2 meter afstand, wat een gek.

Het is inmiddels al avond dus we besluiten door te rijden naar het wandelpad naar het water. Eenmaal boven waren de muggen wel behoorlijk irritant en aanwezig, maar het was wel een mooie wandeling met uitzicht op het water met dikke stukken ijs er in en bovenop de berg zag je af en toe een kleine lawine. Ook hier weer een paar leuke foto’s geschoten.

Het is 8 uur wanneer we de weg terug nemen en we worden eenmaal beneden nog getrakteerd op enkele vrouwtjes Elks die direct langs de kant van de weg de bloemetjes opeten. Erg dichtbij dus. Op onze verdere terugweg naar Jasper zien we nog een hermelijn (denken we) oversteken en natuurlijk hebben we ook vandaag weer veel eekhoorns en chipmuncks gezien, deze kleintjes zijn altijd gezellig in de buurt in USA en Canada 🙂 .

Na een vlug diner bij Tim Horton in het stadscentrum van Jasper gaan we naar Pyramid Lake waar ons hotel (met open haard op de kamer en uitzicht over het meer!!) aan ligt. We pakken nog even wat mooie uitzichtpunten en een houten bruggetje naar een eilandje in het meer vlak bij ons hotel waar we rond half 10 de zon zien zakken terwijl we het gehuil van een wolf horen. Helaas de wolf hebben we nog niet mogen zien, maar vandaag was een zeer geslaagde dag met beer nummer 13 en de mooie uitzichtpunten dus zeer tevreden keren we naar ons hotel terug.

3 reacties op “Jasper – dag 2&rdquo

  1. Bekende reacties van de medeweggebruikers. Gebeurd je ook in grote wildparken zoals Kruger tijdens de feestdagen. Best een indrukwekkende dag . Snel naar het verslag van morgen.

  2. Nou alleen maar mooie foto s ,allemaal even leuk .
    Dan nog even genieten .
    En neem er nog even van.
    Gr willie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *